För att ryttaren ska kunna sitta balanserat på hästen med en sits som är lodrät både sett från sidan men, också fram- eller bakifrån behöver sadeln ligga balanserat på hästen. Den behöver också vara anpassad efter ryttarens bäcken och höfter för att ryttaren ska få det stöd den behöver för att sitta avslappnat.
För att hjälpa ryttaren att sitta balanserat i lodrät sits bör sadelns djupaste del bör sammanfalla med hästens rörelsecentrum, djupaste delen av bröstryggen, sett från sidan. Bogbladen ändrar position från stående till lyft ben, vilket man också måste ta hänsyn till vid sadelinprovning.
Sadeln ska vara anpassad så gott det går till hästens olika sidor. Då hästarna har olika rotation i bröstryggen får bogbladen lite olika ställning. Hästen kan t ex se fin och välmusklad ut på ena sidan, men se insjunken ut bakom bogbladet på andra till följd av rotationen. Detta kan ställa till problem med att få en sadel att ligga optimalt. Ibland kan det hjälpa med en padd under ena sidans anläggningsyta en kortare period för att kompensera för hästens snedhet. Här måste man dock vara väldigt försiktig och noga med att kontrollera behovet ofta. Med rätt ridning rätar det rotationen ut sig, ibland redan på ett par veckor.
Ytterligare en faktor som är minst lika viktig som att sadeln passar bra till hästen är att den passar ryttaren! Olika personer har olika form på bäckenet, vilket gäller både bredd och läng. Det klassiska manliga- och kvinnliga bäckenet ställer jag mig tveksam till ju fler ryttare jag undersöker. Bredden räknar jag som avståndet mellan sittbenen. Längden är hur långt det är från pubisbenet, det tredje och främre sittbenet, till de bakre sittbenen. Utöver det kan man ha olika vinkel från de bakre sittbenen till pubisbenet. Dessa faktorer kan man se vid undersökning utifrån. De påverkar om du trivs i en sadel med smal- eller bred midja, i en flatbacksadel eller djup dressyrsadel och vilken tum du vill ha på sätet. Ett par faktorer som man inte kan se utifrån är höftledens utformning och lårbenshalsens längd och vinkel. Man kan se detta via röntgen, men oftast får man prova sig fram för att hitta sitt optimala stöd. Höftens utformning påverkar framförallt hur du vill ha kåpornas utformning för att få stöd för insida lår i sadeln, men även till viss del sadelns midja.