Inom VBR utgår vi alltid från hästens rörelsecentrum. Här kommer en kort förklaring på vad det är så förstår ni förhoppningsvis även hur viktigt det är!
Hästens rörelsecentrum, eller hästens centre of mass (COM), är där hästen har sina kroppsdelars samlade tyngdpunkt eller balanspunkt. För att beskriva ytterligare vad det innebär väljer jag liknelsen med en gammeldags våg med två vågskålar upphängda på ett ok. Den främre delen av hästens kropp med hals, bröstkorg, bogparti och framben väger tyngre än det bakre med ländrygg, bäcken och bakben. D v s vågskålen som har hästens främre parti går i backen om balanspunkten sitter mitt för oket. Om balanspunkten på oket istället fäster närmare framdelen kan vi skapa jämnvikt och balans. Okets fäste utgör alltså hästens rörelsecentrum, eller balanspunkt. Den sitter närmare huvud och hals än bakdel. Närmare bestämt sitter det för de flesta hästar i kroppen strax nedanför den 14:e bröstryggskotan. Utifrån sett är det där ryggen har sin lägsta punkt bakom manken.
Hade hästens rygg varit som oket, helt styv och stel, hade det kunnat vara fördelaktigt att sitta längt bak på hästen. Då hade vi kunnat väga ned bakdelen och få ett fint lyft i framdelen. Men hästens rygg är rörlig och kan höjas och sänkas, därmed får vi inte den häveffekten. Det som händer istället när vi sätter oss för långt bak är att vi förstör hästens naturliga balanspunkt. Hästen är konstruerad för att bära upp sin vikt och balansera sin kropp utifrån sitt rörelsecentrum. När vi sitter upp ändrar vi detta rörelsecentrum något, olika mycket beroende på vart vi har lagt sadeln, vart och hur vi sitter i sadeln. Från rörelsecentrum och bakåt i bröstryggen (kota 14-18) har hästen störst förmåga att höja ryggen. Ju längre bak vi sitter desto tyngre blir det för hästens muskler att bära upp oss. Vår strävan blir här att ändra den så lite som möjligt!
Vi som ryttare har också ett rörelsecentrum, vi är lite lättare i ”framdelen” och lite tyngre i ”bakdelen” av kroppen jämfört med hästen, därav sitter vårt rörelsecentrum i magen strax innanför naveln. För att vi som ryttare ska göra det så enkelt som möjligt för våra hästar att bära upp oss, och för oss själva att sitta balanserat och kunna följa hästens rörelser, är det en stor fördel om vårt eget rörelsecentrum i så stor utsträckning som möjligt balanserar över hästens rörelsecentrum. Då skapar vi bäst förutsättningar för både oss och våra hästar!