• +070-99 55 450
  • carolina@howtomove.se

Julkalender Lucka 23

Julkalender Lucka 23

Centrering och tempoväxling

Centrering

Att centrera rotationen är alltså en viktig faktor för att hästen ska kunna vinkla in bakbenen under sig och börja vila på steget istället för att bara ”skyffla” på framåt med bakbenen. Det är också en viktig faktor för ställning och böjning. Hästens förmåga att rotera gör det otroligt viktigt att vi har koll på vår tyngdpunkt både för undertramp, rakriktning, ställning och böjning.

Öka traven genom att centrera hästens rotation. Det hjälper hästen att nyttja bakbroms och framdelspush optimalt. Foto: sharenaluijksdressage (instagram)

Ökningar

Ett sätt att få hästen att länga steget är att helt enkelt öka rotationen i varje steg, eller driva på hästen och tillåta ökad rotation. Det blir dock väldigt obalanserat och energikrävande att göra på det sättet och det är det vi till vardags kallar ”slängtrav”. Detta kommer inte på något sätt medverka till att hästen samtidigt höjer ryggen och bär sig. Det andra sättet – och här kommer vi till det jag skrev om tidigare med att motverka hästens naturliga rörelse – är att minska rotationen, centrera hästen, och be den länga sig. Då måste den höja ryggen genom att vinkla in bäckenet och använda sina bak-, bål- och bogmuskler. Kraften skjuter då att hästen framåt och uppåt – precis som vi vill. Du uppnår detta genom driva på en aning med skänkeln, mjukna en aning i handen, ”möta upp” handen med bröstet samtidigt som du bibehåller din egen centrering. Du bör också minska anspänningen i bålen en liten aning för att mjukare kunna dämpa hästens stötar i din kropp. Mycket att tänka på samtidigt. En enklare instruktion blir att tänka att du kör skottkärra uppför gödselstacken – skjutsa på kärran från armar och axlar, följ med med kroppen lite framåt (inte som vid en kraftig backe upp dock) och precis den sekunden innan du får ta i – där har du din position för din ökade trav!

Vid samling vill vi att hästen ska behålla underdrampet, förlänga stödfasen lite bak och pusha upp med frambenen. Foto: sharenaluijksdressage (instagram)

Halvhalt eller avsaktning

När vi vill ta en halvhalt, bromsa in eller sakta av vill vi att hästen ska göra det genom att centrera sig mer, växa framtill genom uppåtpush, sätta under sig och förlänga stödfasen med bakbenen. Därav är det viktigt att du som ryttare bibehåller din centrering även här. En halvhalt inom VBR kan göras så enkelt som att du för handen en liten aning uppåt och framåt, möt upp med bröstet och om du vill förstärka lite – ett litet ”nyp” med skulderbladen. Att du tänker just framåt och uppåt gör dels att hästen får en eftergift i handen samtidigt som den får en bromsande hjälp från sätet. Genom den lilla höjningen av handen får du ökning av ditt buktryck och den lilla höjningen av bröstet som blir kommer fortplanta sig som en rörelse ned till ditt bäcken genom ökat tryck via pubis som ber hästen att bromsa in lätt. Här gäller det att vara så finstilt som möjligt för att bibehålla hästens ryggverkan och framdelspush, lyckas du med den extremt fina hjälpen har du en häst som är självbärig genom hela avsaktningen eller tempoväxlingen.

Återigen – testa!

Du kommer få en otrolig aha-upplevelse över hur otroligt finstilt du kan jobba med hästen när du sitter i rätt balans och rider främst utifrån tygndpunkten.

Morgondagens lucka

Imorgon tar vi en superkort summering, men främst kommer inspiration från VBR:s rollmodeller, då kan du bara sitta och njuta!

Om julkalendern…

Det här är en julkalender baserad på forskning och sammanställt enligt tänket inom Vertikal Balanserad Ridning (VBR).

Carolina

Leave a Reply