• +070-99 55 450
  • carolina@howtomove.se

Julkalender Lucka 19

Julkalender Lucka 19

Ryttarens styrkor och svagheter och hur det påverkar hästen

Nu kommer vi åter in på det jag tycker är riktigt intressant – samspelet häst och ryttare! Varning för långt inlägg….

Ryttare

Vi alla har olika sätt att använda våra kroppar. Det är t ex beroende av vår individuella anatomi, ligamentens töjbarhet, vardagsrutiner och så har vi genom livet fått törnar och våra kroppar hittar mer eller mindre unika sätt att hantera dessa. Därför blir det här inlägget grovt generaliserande och jag utgår främst från det vanligaste; en högerhänt person och en högerroterad häst.

Bålen – framåt-bakåt

Om vi förutsätter att du har en sadel som ger dig bra stöd i neutral position så har du förutsättningarna för att dessa lokala stabilisatorer ska kunna jobba korrekt. Du kan fortfarande tappa din fina hållning och börja jobba med global muskulatur istället, t ex ytliga magmuskler om du krummar ryggen eller ytliga ryggmuskler och höftböjaren om du svankar mycket. Vad som händer om du tappar din hållning framåt/bakåt gick vi igenom i lucka 11.

Bålen – asymmetri

Den här ryttaren uppfattar sig som rak. Och det här är vanligt! Hur påverkar det ryttarens tyngdpunkt?

Som jag skrev i lucka 17 behöver ryttare generellt sett vara starkare i sina lokala stabilisatorer än gemene man. I min vardag undersöker jag många ryttare som är svagare i de lokala stabilisatorerna och har kompenserat med globala stabilisatorer eller mobilisatorer på olika sätt för. Ofta är svagheten och kompensationerna asymmetriska. Det jag möter mest är ryttare som är starkare i höger sidas lokala stabilisatorer, vilket medför att tyngdpunkten hamnar åt höger. Ofta medför detta att de lokala stabilisatorerna inte orkar räta ut ryggraden på vänster sida och ryttaren böjer sig åt vänster, och med sidoböjningen följer rotation enligt våra fysiologiska rörelsemönster. Detta förstärker ytterligare tyngdpunktsförskjutningen till höger. Vad som händer om du sitter snett går vi igenom nedan.

Axlarna

Det är vanligt att den dominanta sidans axel roterar fram. De flesta av oss är högerhänta och därmed roterar vi fram höger axel. Denna rotation hänger ofta samman med en vridning och en sidoböjning i bålen. Det vill säga, håller du inte din högra skuldra på plats kommer bålen jobba asymmetriskt och det är ytterligare en orsak till att din tyngdpunkt förskjuts åt höger. Alltså ytterligare en orsak till asymmetrisk ridning som du som ryttare behöver ha extra koll på.

Här ser vi lite hur axlarnas position förskjuter tyngdpunkten och påverkar hästens rotation.

Ryttarens snedhet och hästens rotation

Vad händer då med hästen när vi som ryttare sitter snett och lägger vår tyngdpunkt åt höger hela tiden? Kommer ni ihåg i begynnelsen av den här kalendern när vi gick igenom hästens rotation? Tänk dig hästens rygg som en tunna upphängd på ett rep. Lägger du din tyngdpunkt åt höger kommer höger sida rulla undan och skjutas nedåt/åt vänster. Precis det händer med hästens rygg och bröstkorg också. Med andra ord kommer din tyngdpunkt trycka ned hästens högra ryggsida, den vänstra kommer lyftas upp något. Hästen blir högerroterad. Kommer du ihåg vilket håll som var det vanliga för hästarna att vara roterade åt naturligt? Just det – höger! Det är alltså väldigt vanligt att ryttarens styrkor och svagheter förstärker hästens asymmetri.

Sadeln, ryttarasymmetri och hästens rotation

Det är viktigt att kontrollera sadelbossorna, även de skvallrar om hästens och ryttarens snedheter. Foto: ErgoX2

Kolla din sadels stoppning och se vilken sida som är plattast – höger eller vänster? Är hästen högerroterad kommer vänster troligen vara mer tillplattad än höger i och med att vänster rygghalva ofta är högre. Vad händer om du stoppar upp vänster sidan så att sadeln blir rak (om du inte korrigerar din ridning för att balansera upp hästen först)? Snedheterna förstärks… (bild sadelbossor?)

Hästen påverkan på sned sits

Många missförstånd mellan häst och ryttare kan bero på ryttarens snedhet.

Ni är säkert många som, liksom jag, har upplevt att hästen skjuter över er på ena sidan och att sadeln glider snett. Varför händer detta? Som jag skrev i lucka 7 om hästens oliksidighet hänger det ihop med hästens rotation. Om hästen är högerroterad kommer sadeln glida åt höger och sätta dig som ryttare mer åt höger. Om du sitter kvar med höfter/bäcken i detta läge och försöker ”räta upp dig” så att du inte är lutande tornet i Pisa (kroppen kommer vilja göra detta automatiskt för att hålla balansen) böjer du dig i vänster sida. Vad hände när du böjer dig i vänster sida? Jo, din tyngdpunkt hamnar åt höger igen. Och vad gör din tyngdpunkt med hästens rotation när den är åt höger? Precis, den förstärker rotationen! Vissa instruerar här att du ska ”trampa ifrån” i höger stigbygel för att komma rakt i sadeln. Vad kommer det ge för signal till hästen? Jo, att den ska rotera ännu mer åt höger! (Yes, ännu en instruktion som blir helt åt fanders.) Hästens och ryttarens snedheter, svagheter och styrkor är med andra ord intimt förknippade! (fridas illustration sned ryttare)

Morgondagens lucka

Imorgon kommer du kunna läsa mer om olika sätt att på ett korrekt sätt ge vikthjälper med bibehållen centrering. Alltså utan att du hamnar snett. Med dessa signaler kan du styra hästens rotation utan att hamna snett och kompensera!

Om julkalendern…

Det här är en julkalender baserad på forskning och sammanställt enligt tänket inom Vertikal Balanserad Ridning (VBR

Carolina

Leave a Reply