• +070-99 55 450
  • carolina@howtomove.se

Julkalender Lucka 18

Julkalender Lucka 18

Rörlighet för ryttare

Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle. Här är vinklarna för ungefärlig ledrörlighet utritade med röda streck. Foto: Kevin Sparrow

Vi ryttare behöver inte vara gymnastiskt rörliga i våra kroppar, men behöver ändå en liten del rörlighet för att kunna komma ned ordentligt i sadeln och fjädra av hästens rörelser. Vi går igenom kroppen del för del, nerifrån och upp!

Fotlederna

Fotledernas uppgift är att agera stötdämpare via ”trampet” i stigbygeln som vi gick igenom i lucka 14. För att du ska kunna vara symmetrisk i din stötdämpning, var sig du sitter i dressyrsadel eller står i lätt sits långa sträckor på terrängbanan behöver du ha liksidig rörlighet i fotlederna, annars kan rörelseasymmetrin ”sprida sig” uppåt och så kommer din proprioception göra att du tar olika vikt i stigbyglarna.

Höfter

Höfternas rörlighet ska både tillåta dig att komma ned i sadeln ordentligt, fungera stötdämpande för de vertikala krafter du utsätts för på hästryggen och skapa följsamhet med hästens rotation. Rörlighetsmässigt krävs det inte så stor förmåga att böja i höften, mer om du är hopp- eller fälttävlansryttare än dressyrryttare, men det är sällan böjning är en begränsande faktor. Däremot är begränsad förmåga att rotera och föra benet ut åt sidan två viktiga faktorer. Har du artros i en höft är det extra viktigt att ha i åtanke, i och med att inskränkt rörlighet i ena sidan med nästan 100 procentig sannolikhet gör att du sitter snett och fördelar din vikt snett. I höfterna krävs utöver rörlighet både stabilitet och motorisk kontroll!

Charlotte Dujardin. Här ser vi henne sitta fantastiskt centrerad på Valegro. Notera Valegros rotation och hur Charlottes ben via höfterna följer med i rörelsen.

Ländryggen

Här är rörligheten sällan ett problem, då den strukturella stabiliteten i just den delen av ryggen inte är så stor, däremot är instabilitet oftare ett problem. Dock kan åldersrelaterade förändringar i kombination med smärta ge vissa ryttare problem att sitta med ryggen i det som tidigare varit deras neutrala position.

Bröstryggen

En bra bild som visar vart det behövs rörlighet och vart det behövs stabilitet. Ofta är bröstryggen den svaga länken.

Det här är ett vanligt område att bli stel i och det är också ett område som vi som ryttare behöver all rörlighet vi kan få. Bröstryggen är den del av bålen som ska avfjädra störst del av hästens vertikala rörelse som fortplantar sig upp i vår kropp. Den är strukturellt stabil tack vare bröstkorg och revben, därav krävs inte så stor muskulär stabiliserande förmåga.

Skuldror och axlarna

Skulderbladen är beroende av rörligheten i bröstryggen och bröstkorgen för att kunna röra sig optimalt. I övrigt ställs inte några enorma krav pårörlighet utan främst stabilitet och motorisk kontroll.

Nacken

Nacken är något som bör vara stabilt för ryttare. Den är i stort väldigt beroende av hållningen i länd- och bröstrygg för att hållas i bra position. För att kunna t ex screena av banan du ska rida utan att resten av kroppen följer med behövs dock rörlighet, främst i rotation.

Carolina

Leave a Reply