• +070-99 55 450
  • carolina@howtomove.se

Julkalender Lucka 15

Julkalender Lucka 15

Balans

Bra balans och aktivitet i kroppens lokala stabiliserande muskler gör att vi kan sitta avslappnat och följsamt i sadeln utan att ”skvimpa runt”. Att sitta balanserat och stabilt gör också att vi lätt kan använda hand och skänkel oberoende.

Proprioception och sensorisk feedback

Det proprioceptiva systemet med signaler från leder, senor och muskler får feedback via hjärna och ryggmärg.

En viktig del av balansen är vår proprioception. Den spelar in mycket när jag beskriver olika aspekter av en bra sits och varför sitsfel uppstår. Därför anser jag att ni bör ha ett begrepp om vad det är. Proprioception är kroppens automatiska avläsning av din kroppshållning. Om du inte har ådragit dig en neurologisk skada eller sjukdom vet du utan att se hur du håller t ex din arm eller ditt ben. Det här sker genom att olika typer av känselorgan ute i kroppens senor, muskler och leder skickar signaler till din hjärna. Hjärnan processar informationen och skickar signaler tillbaka som kan korrigerar musklernas anspänningsnivå för att korrigera så att du håller balansen – sensorisk feedback.

Kroppen korrigerar utifrån marken

När kroppen känner att du har något under fötterna utgår den ifrån att vi står och korrigerar utifrån det (closed chain). Om vi sedan sitter i en sadel med hängande stigbyglar som ger stödet under fötterna befinner vi oss egentligen i en open chain (vi kan inte använda fötterna som utgångspunkt för hur vi balanserar oss). Det här gör att hjärnans tolkning stämmer dåligt överens med verkligheten och att det för oss som ryttare blir dysfunktionellt när kroppen försöker korrigera upp balansen. Om bäckenet till exempel inte får tillräckligt med stöd framtill i sadeln kommer det tippa framåt. Kroppens reaktion då blir att använda baksida lår för att räta upp bäckenet. Eftersom fötterna inte har kontakt med marken utan vi primärt sitter kommer baksida lår istället dra upp benet så att knät böjs, vi förlorar kontakt med stigbygeln och tårna blir lägsta punkt.

Obalans och kompensatoriska spänningar

Om leden är i eller nära sitt neutrala läge kommer små lokala muskler jobba för att stabilisera och finjustera balansen. Hamnar lederna nära ytterlägen kommer de små musklerna inte orka med de stora krafter som krävs för att räta upp leden i och med att de är just små och dessutom sitter nära leden vilket innebär att de har små hävarmar. Via proprioceptorernas signaler känner hjärnan av att kroppen håller på att förlora balansen och skickar signaler som gör att de större musklerna spänner sig, antingen för att korrigera positionen till neutralt eller om vi av någon anledning beordrar kroppen att vara i en viss position för att vi ska kunna vara kvar där. Många ryttare jag möter idag har problem med detta av olika orsaker.

Smärta

Smärta gör att man spänner sig för att skydda det som gör ont.

Gör det ont någonstans kommer kroppens feedbacksystem automatiskt försöka skydda det genom att ändra ställning på lederna eller minska flexibiliteten i området så att man om möjligt inte kommer in i det smärtande spektrat av rörelseomfånget. Detta sker med hjälp av kompensatoriska spänningar i större muskelgrupper. Du kan antagligen medvetet tvinga kroppen att vara kvar i dessa smärtande lägen, vilket kan ge upphov till skador och förlänga smärtproblemen. Med andra ord – har du ont kommer du inte kunna sitta eller rida optimalt och det kommer överföras på din häst. Ta hand om din kropp!

Morgondagens lucka

Imorgon kommer vi gå igenom varför instruktioner vi får givna vid fel tillfälle kan försämra ridningen.

Om julkalendern…

Det här är en julkalender baserad på forskning och sammanställt enligt tänket inom Vertikal Balanserad Ridning (VBR).

Carolina

Leave a Reply